Министърът на енергетиката Александър Николов е домакин на регионалната министерска кръгла маса в София, която е посветена на регионалното сътрудничество за енергийна сигурност, диверсификация и зелен преход.

В събитието участват премиерът Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев, генералният директор на ГД "Енергетика" на Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен. 

Сред поканените участници са ръководители на сектора от ключови за региона държави - Константинос Скрекас, министър на околната среда и енергетиката на Гърция; Вирджил-Даниел Попеску, министър на енергетиката на Румъния; Зорана Михайлович, вицепремиер и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия; Крешник Бектеши, министър на икономиката на Северна Македония; Парвиз Шахбазов, министър на енергетиката на Азербайджан; Герман Галущенко, министър на енергетиката на Украйна; Алпарслан Байрактар, зам.-министър на енергетиката и природните ресурси на Турция, и др. 

Те дискутират най-актуалните теми в отрасъла, изправен пред предизвикателствата на няколко последователни кризи - пандемията от коронавирус, скока в цените на енергоносителите, отражението на войната в Украйна върху сигурността на газовите доставки и други.

Сред акцентите на кръглата маса са перспективите пред регионалните пазари на електрическа енергия, декарбонизацията и зеленият преход. Обсъжда се и създаването на първа регионална работна група като част от платформата на ЕС за закупуване на енергия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!