Забраната за влизане в центъра на София на стари автомобили, силно замърсяващи въздуха, влиза в сила днес. Мярката засяга превозните средства от първа екокатегория.

Зоната, в която е в сила ограничението,  обхваща района между бул. „Васил Левски“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Ген. Скобелев“, ул. „Опълченска“ и бул. „Сливница“.

Санкции обаче няма да бъдат налагани веднага. При първо нарушение шофьорите ще получават само предупреждение.

Контролът е възложен на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), а нискоемисионната зона ще действа до 29 февруари догодина – три месеца. Предвиждат се обаче и изключения.

„Изключенията са за всички хора, които живеят в този ринг и за хората с увреждания. И двете групи е добре да се свържат с Центъра за градска мобилност, за да получат съответните стикери. Забраната важи за автомобили са с гориво бензин и са регистрирани преди 96 и с дизелово гориво, които са регистрирани преди 2002 г. и такива, които имат стикер първа еко категория. Има монтирани камери, които ще снимат регистрационните номера на автомобилите и по тях ще се установява съответната еко категория“, обясни Елица Панайотова, координатор на проект „Зелена София“.

Мненията на шофьорите за тази мярка за по-чист въздух в столицата са полярни. Вижте как се приема тя тук:

Ще има ли ефект мярката- вижте коментара на Павлин Стоянов, юрист с над 15-годишен опит и специалист в сферата на енергетиката и климата: