Нов план на правителството България да се присъедини към шенгенското пространство до декември тази година. Това съобщи премиерът Николай Денков, след среща с новия български еврокомисар Илиана Иванова.

Това е първо посещение на Илиана Иванова в качеството и на еврокомисар по иновациите в България.

Първата и среща беше с премиерът Денков, с когото подчертаха, че приемането на България в Еврозоната и Шенген са общ приоритет.

"Да, в момента обсъждаме една единствена възможност и това е декември 2023 г. Голяма част от тези усилия са по дипломатически път", каза премиерът.

"Позицията на ЕК е много ясна. Тя беше подчертана от председателката Фон дер Лайен. Не само, че България и Румъния отговарят на критериите, но и че те активно допринасят за по-доброто функциониране на шенгенската система. Продължаваме да работим активно и целта е да се случи до края на годината", добави Иванова.

Яна Ковачева преподава ключовия за Европейския съюз френски език на новия еврокомисар. И си спомня Илияна Иванова като уверена ученичка.

"Когато Илиана беше ученичка, образователната система специално в езиковите училища, даваше много добри възможности", разказа тя.

Днес родният Стара Загора следи посещението на Иванова в София вече в качеството й на еврокомисар по иновациите, образованието и младежта.

"Аз съм сигурна, че сега, на мястото, на което се намира, се намира на най-точната позиция, която отговаря на нейната характеристика. Нашата държава и европейския съюз имат нужда от такива кадри, такива професионалисти като нея", добави Ковачева.

Мандатът на сегашната Европейска комисия изтича след точно една година.