Странджанското село Шарково остава отцепено от полицията. Там и днес продължава дезинфекцията на стопанствата с унищожени животни.

От МВР разпространиха кадри как полицията и санитарните власти извършват дезинфекцията в карантинната зона. 

Все още се търси източникът на заразата.

В Болярово напрежението остава и се усеща пред стопанството на Ани и Тошко, които искат втора проба на животните, защото не са съгласни с първата, която показва, че животните имат чума. „Взели са ми 51 проби, а в документа пише 99 проби. От тях 2 са положителни, които са мои, но не става ясно отникъде”, посочи Тошко.

Той е категоричен, че няма болни животни. „Искам черно на бяло да ми покажат, че тези 2 са от моите, да ми докажат с документация”, допълни той.

Според д-р Марина Иванова от „Четири лапи” е странно е, че вече един месец не знаем какъв е щамът, какъв е вирусът и откъде е влязла заразата. „Просто едни животни се унищожиха, сякаш за да се покрият някакви следи, много набързо се случи всичко”, отбеляза тя.

Министърът на земеделието Румен Порожанов ще участва в създаването на областни координационни щабове в Силистра и Добрич във връзка с мерките за недопускане и ограничаване на заболяването африканска чума по свинете.

Една от мерките, които се предприемат, е намаляването на популацията на дивата свиня. Констатираните огнища на заразата в Румъния наложи предприемането на действия по изграждане на съоръжение за спиране на дивите свине през сухопътната граница на България с Румъния.

Оградата, чието строителство започна, ще бъде с дължина 130 хиляди метра. Създадена е организация сред ловните дружинки и за взимане на проби от отстреляните животни.