С повишаването на температурите расте и рискът от горски пожари. Военновъздушните ни сили отново имат хеликоптер за гасене.

След трагедията преди година, когато падна единствената машина с такива възможности, Министерството на отбраната възстанови ресурса на друг военно-транспортен вертолет за целта.

Снимка: bTV

Действително първият хеликоптер Ми-17 вече е предаден на ВВС. В момента в завода „Терем - Летец”  работят по рамков договор с Министерство на отбраната за възстановяването на 6 хеликоптера Ми-17 и Ми-24 за следващите 5 години, като договорът е на стойност 40 милиона лева.

Вертолетът е предаден на базата в Крумово този месец и летците вече възстановяват подготовката си на Ми-17, обясни заместник командирът на ВВС.

Снимка: bTV

„Разчетите са направени така че в най-бързи темпове те да си възстановят подготовката, за да изпълняваме тези задачи за пожарогасене. Това изисква време и до средата на другия месец те вече ще бъдат възстановени”, заяви ген. Петьо Мирчев, зам.-командир на ВВС.

В „Терем – Летец” в момента на 80% е готов и втори Ми-17.

Снимка: bTV

Заводът има готовност да възстанови и Ми-14 на военноморските сили, за да изпълняват и те задачи по гасене на пожари, ако министерството намери пари.

Директорът на холдинга „Терем”, който е 100 процента държавна собственост, обясни, че по този начин заводът запазва специалистите и капацитета си да поддържа новата техника на армията, когато тя пристигне.

Единствената пречка за по-бързото възстановяване на хеликоптерите са икономическите санкции срещу Русия, които освен за бързата доставка на части, влияят и върху системата за разплащания.