Две бременни жени с опасност за живота бяха спасени в УМБАЛ „Свети Георги“ Пловдив. Те са били с тежка акушерска патология – руптура на матката.

Руптурата е разкъсване на тъканите на матката. Това усложнение може да бъде животозастрашаващо както за майката, така и за бебето. По статистически данни се развива по време на раждане в 1 на всеки 10 000 раждания, обясняват лекарите от болницата.

Едната от пациентките е постъпила в критично състояние в осмия месец. Извършена е спешна операция, за да бъде спасен животът ѝ.

При другата пациентка, която е от Смолян и постъпила в болницата в седмия месец, руптурата на матката е била предшествана от преждевременно отлепяне на плацентата и това е наложило незабавно израждане на бебето.

Към момента и двете пациентки се възстановяват успешно и са в добро общо състояние.

И двете са с предходни раждания с Цезарово сечение, което според лекарите е основен рисков фактор за възникването на руптурата на матката. 

Руптурата на матката е свързана с висока заболеваемост и смъртност както за майката, така и за плода и новороденото, обясняват още лекарите от болницата в Пловдив.