Български колбаси и сирена, вместо калмари и октоподи - това ще съдържа новото меню на правитествените полети, след като беше обявена нова обществена поръчка за доставка на храна. Дотук се стигна след шумен скандал за разточителство на държавните мъже със скъпа храна по време на полети.

Менюто на държавните мъже значително е редуцирано. Вместо вносни, колбасите и сирената например ще бъдат предлагани родно производство.

Досега в менюто присъстваха ястия като октопод, калмари, омар, плато морски деликатеси, тирамису и екзотични плодове.

Вместо тях изборът вече ще бъде сведен до банички, зеленчуци на скара, тиквички с ориз, задушен ориз, зеленчукова лазаня.

На борда вместо манго и папая ще се сервират по-малко екзотичните червени и зелени ябълки.

Скандалът избухна преди дни, когато стана известно богатото меню на борда на правителствените самолети. „Да направят нормално меню, да не дразни хораота - но няма да е идругата крайност - пръжки, сланина, домашна ракия и трушия”, коментира тогава транспортният министър Ивайло Московски.

От 119 ястия, в менюто остават 72. Липсват скаридите, пастърмата, луканката, филето. „Основинте ястя за сутрешни полети са английска и контитентална закуска, ордьоври - колбаси и сирена, тиквички с ориз”, обясни ръководителят на кабинния състав Диана Андонова.

Без морски дарове и алкохол. Само бира, при това - българска. „В бъдеще ще се предлага само българско бяло и червено вино. На борда няма 12-годишно уиски”, увери още главната стюардеса.

От екипажа тдърдят, че това 12-годишно уиско е оставено на борда от бизнесмени, които са ползвали правителстевтие самолет.

След скандала целият Министерски съвет отказал храна по време на техните полети. Дори и вода, твърди Андонова. „Нямаме отказ от други ведомства”, обясни тя.

„Днес, например, при полета на президента до Загреб, сервирахме съвсем малки хапки със сирена и колбаси, българско производство”, допълни стюардесата.

Разходите за храна на борда на правителствените самолети за миналата година са 26 000 лв. „Разходите реално ще си останат същите, защото омари и скариди така или иначе не са поръчвани”, подчерта Диана Андонова.

Разходите зависят и от полетите, като досега не се е случвало предвиденият бюджет да бъде надхвърлен.

С промяната в менюто държавата намалява разходите за храна на борда на правителствените самолети и хеликоптери с 25%.