Ръст на пътниците на Летище Бургас в разгара на летния сезон, в сравнение с миналата година. Това сочат данните на аерогарата.

Увеличението от началото на годината до края на юли е с около 13%, в сравнение със същия период на 2022-ра. Статистиката показва още, че най-голям дял имат туристите от Полша, които са една четвърт от всички. Следват тези, които идват от Великобритания - 20%, а на трето място сред пристигащите на Летище Бургас са тези от Чехия.

Пътниците с полети от Германия са 9%, следват тези от Израел и Словакия - по 5%. Делът на идващите от други страни се движи между 1 и 4%, показват още данните.

Къде обаче почиват пътниците след като пристигнат на българското Черноморие? Те предпочитат най-вече Слънчев бряг, Несебър, Поморие, Свети Влас и Созопол. Повечето хотели по Южното Черноморие отвориха врати чак през втората половина на май, но днес почти всички работят, плажовете са пълни, а хотелиерите доволни.

От петък до неделя натовареността от пристигащи на Летище Бургас е най-голяма. „Идвам за първи път в България. Имам приятели тук и пътувахме компания от шест човека. Разбрах, че тук е много евтино. Има много места, подходящи за млади хора“, казва Тим от Холандия.

„Точно пристигнахме от Германия. Ще почиваме десет дни в Поморие. Мисля че ще ни хареса тук, защото въздухът е съвсем друг - топло е , слънцето грее“, обяснява и Лидия Карловна от Казахстан.

Нискотарифните авиокомпании отчитат все по-голям ръст и имат определящо значение за трафика и скока на туристите. „Очаквахме, честно казано, малко по-бързо възстановяване на трафика от 2019 г., но липсата на туристи в Бургас от Русия, Беларус и Украйна наистина оказва много съществено значение и затова се стремим да компенсираме трафик от други пазари, които се развиват към момента“, коментира темата Георги Чипилски, директор на Летище Бургас.

Освен по-голям брой пътници, хотелиери отчитат и повече туристи. В един от най-големите хотели в Слънчев бряг туристите са с една четвърт повече в сравнение с миналата година. Гостите са предимно от Полша, Великобритания и Румъния.

Кристина Иван от Румъния почива у нас за шеста поредна година. „Тук сме за втори път тази година. Хората в България са много топли, гостоприемни и много харесваме морето“, казва Кристина.

Според хотелиерите сезонът засега е по-добър в сравнение с миналата година. „Доста добър сезон, стабилни ръстове. Имаме туристи от Полша, Великобритания, Румъния, Германия и Чехия тази година. Надминахме обемите от 2019 г., т.е. тези преди пандемията, с около 6% ръст“, коментира хотелиерът Христо Караилиев.

Макар и по-малък процент в сравнение с останалите туристи, в хотела има и гости от арабските страни, Чили и Израел, които имат по-необичайни изисквания. „За мен винаги е било много странно, че гости от Израел - винаги питат за това дали стаята има балкон, което за нас е по-необикновено. Лично за мен хора от арабския свят са доста по-различни и интересни. Те по-рядко влизат в комуникация. Имат например изисквания за възглавници“, обяснява Мария Николова, мениджър на хотел.