За последното денонощие у нас са регистрирани две нови огнища на COVID-19 – в родопското градче Сърница и в болницата в Самоков. 

Първият положителен тест в лечебното заведение е бил констатиран в сряда на пациент, настанен във Вътрешното отделение. По информация на bTV 58-годишният мъж е отишъл в лечебното заведение в началото на юни със симптоми на пневмония. След като е напуска болницата, PCR тестът му показва, че е с коронавирусна инфекция. 

„Беше с температура, кашлица и задух. Хоспитализиран е в отделна стая, в отделен санитарен възел. Не е имал преки контакти с останалите“, уточни д-р Красимира Ковачка, директор на МБАЛ-Самоков.

Д-р Ковачка допълва, че пациентът е изписан дисциплинарно, но те не знаят към този момент, че е с положителна проба. Не уточни какви са причините пациентът да напусне. Веднага са предприети мерки по дезинфекция, спрян е приемът и изписването на пациенти. Заразени са петима от 18-е пациенти в болницата и трима души медицински персонал. Направени са общо 30 теста днес, резултатите се очакват утре.

„В момента пациенти, които са в отделението се обслужват само от пресоля, който там работи. Няма командировани лекари и сестри от други отделения“, допълни д-р Ковачка.

Пациентите своевременно са транспортирани за лечение в инфекциозно отделение на болница „Света Ана“, като единият болен е със съпътстващи заболявания. Заразеният медицински персонал е под карантина и на домашно лечение. Работи се върху установяването на контактните лица

В момента се тестват близките на първия положителен случай – мъж от Долна Баня. Дете от обкръжението му е с положителна проба. Предвижда се да бъдат тествани и други рискови групи по преценка на здравните инспектори. 

Заразените с коронавирус в Сърница стават 14. Снощи бяха обявени 8 положителни резултата за COVID-19. Тестването в града започва след случай на починала възрастна жена, която се оказала носител на заразата. Дали тя е първата инфектирана обаче, още не е ясно. От Щаба определят огнището като безпрецедентно.

"За първи път се случва такова огнище, в което са замесени 3 области – Благоевградска, Пазарджишка и Смолянска. Работим с колегите и търсим евентуална епидемична връзка между случаите в село Осина, Благоевградско, и с работата на едно предприятие в Девин, където работят хора и от трите области, от трите населени места", заяви на видеоконферентна връзка с кмета на града главният държавен здравен инспектор.

Кметът на общината Неби Бозов вече се е самокарантинирал, тъй като е бил контактен с трима свои болни служители. Той призовава хората да не влизат в него освен ако това не е абсолютно наложително, същото помолиха и от РЗИ, въпреки че градът още не е карантиниран. Предстои това да бъде решено. 

Д-р Кунчев призова всички, които са направили резервации за почивка в Сърница и околностите – да ги отменят. Причината е, че все още не е ясен източникът на заразата.

Халил е имал резервации във ваканционното си селище до края на месеца. Много от тях обаче, са отменени още днес. Споделя, че това е голям удар върху бизнеса му, защото два месеца не е работил заради ограничителните мерки.

До момента са тествани над 120 жители на Общината. Някои от местните се съмняваха в новината. От новооткритите случаи няма такива, които да са в риск или с тежка симптоматика. От Щаба очакват да излязат още положителни проби.