Още едно огнище на COVID-19 е регистрирано у нас. Става въпрос за Самоков, а заразата е тръгнала от местената болница. 

Това съобщи за bTV директорът на Регионалната здравна инспекция – Софийска област Д-р Александър Златанов. 

Първият положителен тест е бил констатиран в сряда на пациент, настанен във Вътрешното отделение. По информация на bTV той е отишъл в лечебното заведение в началото на юни със симптоми на пневмония. След като е изписан, PCR тестът показва, че е с коронавирусна инфекция.

Веднага са предприети мерки по дезинфекция, спрян е приемът и изписването на пациенти. 

Ден по-късно положителна проба за COVID-19 са дали още трима настанени в отделението и един лекар. А след още 24 ч. са констатирани още четири случая – на две медицински сестри и още двама пациенти от същото отделение. Направени са общо 30 теста.

Пациентите своевременно са транспортирани за лечение в инфекциозно отделение на болница „Света Ана“, като единият болен е със съпътстващи заболявания. Заразеният медицински персонал е под карантина и на домашно лечение. Работи се върху установяването на контактните лица.

В момента се тестват близките на първия положителен случай – мъж от Долна Баня. Дете от обкръжението му е с положителна проба. Предвижда се да бъдат тествани и други рискови групи по преценка на здравните инспектори.