След изключително тежкия трафик преди Великден, днес не се оправдаха очакванията за масово завръщане към столицата. Най-вероятната причина е сливането на Великденските празници с Гергьовден.

В последния почивен ден движенето е спокойно и задръствания няма. През целия ден имаше засилено полицейско присъствие. Само на 29 и 30 април София са напуснали близо 500 000 автомобила, като половината от тях са минали през АМ „Тракия“.

Засиленият трафик през почивните дни доведе и до рязък скок на пътно-транспортните произшествия. През вчерашния ден са станали 11 тежки катастрофи, като 14 души са ранени, а от 1 до 3 май са станали 42 тежки катастрофи с 50 ранени и 6 починали.

И тази година за Великден хиляди българи тръгнаха на път, а последствията – само за 4 дни 11 души са загинали на пътя.

„За съжаление българският Великден традиционно е осеян с лоши новини и катастрофи. Най-честите причини са неправилно изпреварване, навлизане в насрещното, превишена скорост“, заяви Владимир Тодоров.

Срещаме Васил на един от изходите на София! Пътува от Пазарджик до столицата по работа. Въпреки че трафикът по обяд е спокоен, станал свидетел на няколко рискови маневри.

„Хората изобщо не внимават, карат с превишена скорост, ей сега по пътя видях, особено тези с по-бързите коли изобщо не се съобразяват“, каза Васил.

През цялата седмица екипи на полицията ще следят дали шофьорите спазват ограничения и дали карат под въздействието на опиати. Призовават при леки произшествия на пътя водачите да преместят автомобилите си, защото освен че възпрепятстват движението, застрашават и живота си.  

Десетки произшествия възникнаха по автомагистралите, касаещи единствено минимални материални щети. Хората изчакваха в лява лента на магистралата, за да си попълнят протоколите, полицаите стигаха до тях и трябваше да им обяснят да си преместят автомобилите.  

И още - допълнителни полицейски екипи ще следят и за неправомерно шофиране в аварийните ленти, което според Пътна полиция се оказва едно от най-честите нарушение през изминалите дни.

Засиленият трафик през празничните дни е довел до рязко повишаване на инцидентите на пътя

Само през вчерашния ден са станали 11 тежки произшествия. Ранени са 14 души. Така от началото на месеца тежките катастрофи вече са 42, ранените са близо 50, а 6 души са загубили живота си.