„Български пощи“ поетапно възстановяват услугите си. В пощенските станции вече се приемат препоръчани и непрепоръчани вътрешни пратки и колети от корпоративни и частни клиенти. Изискването е услугата да е платена по банков път. Доставят се и вътрешни пратки без наложен платеж, съобщиха от "Български пощи".

От там допълват, че през празничните дни екипи са работили за изграждане на система, позволяваща реализиране на разширен комплекс от мерки за киберсигурност.

Втора седмица пощите в цяла България остават блокирани заради хакерска атака. По отстраняването на проблема работят над 100 IT специалисти.

Започва доставката в пощенските станции на международни пратки и колети, за които не се дължат вземания. От 12 часа днес е възможно плащане на сметки за битови потребители на ЕНЕРГО-ПРО в пощенски станции. Списък на тези станции е публикуван на сайта на дружеството.

„Не допускам някой от нашите конкуренти да предизвиква атака с цел да се облагодетелства на наш гръб. Не може да се каже атаката откъде идва - дали от България, дали от чужбина. Виждате атаки има по целия свят. В момента и геополитиката е много специфична“, заяви Деян Дънешки, изпълнителен директор на „Български пощи“.

В пощенските станции могат да бъдат изпращани годишни данъчни декларации, но само след като са платени предварително по банков път.

От НАП напомнят, че на 3 май изтича крайният срок за декларациите.

„Клиентите имат още 5 дни, в които могат онлайн да подават декларации в е-портала на НАП, като могат и в момента от всеки един офис на НАП бързо, лесно и безсрочно да си вземат техния ПИК, с който да си подадат декларациите“, каза Николай Мишковки, директор на Информационен център към НАП.

От „Български пощи“ отчитат, че вече са изплатени всички пенсии за април. Майските ще се взимат след 9-и, докогато от дружеството се надяват да възстановят системите. Кога отново ще заработят всички услуги на пощите - не се ангажират със срок.