ДДС за лифт съоръженията става 9%, което пряко ще подпомогне зимния туризъм. Това съобщи зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, която участва в конференция във Варна за новите бизнес модели в сектора, наложени от пандемията.

Данъчното облекчение ще важи за лифтовете и влековете в ски курортите, като предложението е изпратено до Министерството на финансите. Предстои мярката да бъде гласувана от Народното събрание с промените в данъчните закони.

Според Ирена Георгиева по този начин изцяло ще се уеднакви ставката за целия туристически сектор. ДДС от 9% ползват хотелите, туроператорите, ресторантите, заведенията и предстои още и за храната за вкъщи.

От началото на годината до октомври у нас са почивали над 4,2 милиона туристи, от които 3 милиона българи.

През лятото във Варна в местата за настаняване с поне 10 места са отседнали над 425 000 гости, от които 205 000 българи. Приходите от нощувките на нашите сънародници в региона са близо 30 милиона лева, което е с 3% повече в сравнение с миналото лято.

Сред чужденците най-много са били румънците, поляци, германци, украинци, чехи, израелци, британци, французи и унгарци.

Туроператорите и турагентите ще разчитат на подкрепа от 10 милиона лева. В момента тече оценителният период и до средата на декември те ще получат помощта. За такава са кандидатствали 840 туристически предприятия.

По мярката за отпускане от държавата на 35 евро на седалка за чартърните полети са осигурени 55 милиона лева за тази и 2021 г. Очакванията са фирмите да получат парите си до края на годината. Планът е мярката да действа и през 2022 г.

Разработва се механизъм за предоставяне на 3 милиона лева безвъзмездно на екскурзоводи и планински водачи, каза още Ирена Георгиева. По думите й съвместно с бранша ще се подготвят и предложения туризмът да залегне в Националния план за възстановяване и устойчивост.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!