Министърът на туризма Марияна Николова инспектира места за настаняване и ски съоръжения в Банско. Целта на посещението е лично да се увери в спазването на всички противоепидемични мерки в работата на обектите.

Хотелите са въвели и спазват всички утвърдени санитарни предписания. На входа има поставени необходимите препарати за дезинфекция, а всеки турист се проверява за употребата на лични предпазни средства.

Персоналът на местата за настаняване също е оборудван с необходимите маски. В общите части има поставена необходимата информация за действие при посещение на обекта.

Министър Николова лично провери дали се въвеждат и спазват единните противоепидемични мерки и указания за работа на ски съоръженията. Те бяха утвърдени съвместно със здравните власти и въведени със заповед на министъра.

Те обхващат дейността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове. Туристите задължително трябва да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство при престой в кабината и на лифт станциите.

Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения може да бъде ограничаван по преценка на оператора. Кабините се дезинфекцират по график.

В ски гардеробите също е въведена специална организация за дистанция и дезинфекция, а в ски училищата групите ще са до 10 души.  

В момента във всички зимни курорти се извършва профилактика на местата за настаняване и изхранване на туристите.

Проверките на места за настаняване и спортни съоръжения в зимните курорти и общини започнаха в Боровец през миналата седмица, като се предвижда да бъдат направени и в други традиционни зимни дестинации.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!