Лекари, медицински сестри, рехабилитатори и социални работници посещават хора в нужда в домовете им. И се грижат за тях по часово. Услугата се финансира по европрограма с бюджет от почти 32 милиона лева. В нея са се включили 157 общини.

Снимка: bTV

Около 13 хиляди души ползват услугите. Това са възрастни хора, които не могат да се самообслужват и хора с увреждания и техните семейства.

Те получават интегрирано здравни и социални грижи. 81-годишният Димитър от Дупница е сред хората, в чийто дом идват различните специалисти по програмата. Заради заболяване мъжът е трудно подвижен.

Снимка: bTV

"По-рано никой не те обикаля, а сега те обикаля санитар, обикаля те рехабилитатор, лекар. Можеш да споделиш какво чувстваш и от какво имаш нужда", споделя Димитър  Ушатов, на 81 г.

В дома може да се измери кръвно, да се постави инжекция, да се смени  превръзка след операция.

Снимка: bTV

При нужда хората получават и рехабилитация и психологическа подкрепа. Могат да бъдат придружени до институция или да им се помогне с домакинството.

"Някой път съм подтисната, някой път съм удовлетворена, след като има положителен резултат. Виждаш ги, че те се чувстват добре, чувстват се спокойни, че могат да разчитат на някой", казва Катя Георгиева, медицинска сестра.

Специалистите обикалят домовете по график. Хората в нужда имат право услугите им до 2 часа на ден.

В Дупница могат да посещават и АРТ терапия в специално изграден център. Доктор Паризов е психиатър в местната болница. Но се грижи за хората и по програмата, по която е зает 20 часа на месец.

Снимка: bTV

"Те имат нужда от подкрепа, имат нужда от грижа. И тази програма ще им даде възможност да преоткрият нас като грижовни лекари", обясни д-р Александър Паризов, психиатър.

Европроектите на общините са до края на 2020-а. Но се очаква дейностите по тях да продължат и след това.

"За нас е важно да видим какви са изводите от тези проекти, защото в много по-голяма степен искаме да финансираме такъв тип дейности в следващия програмен период", заяви Зорница Русинова, зам.-министър на труда и соц. политика.

Следващият програмен период започва 2021-а и евробюджетът за него за такива услуги ще бъде по-голям.