Противно на общата тенденция в страната, броят на първокласниците в Пловдив застрашително нараства последните години и има реална опасност в близко бъдеще сградният фонд на училищата да се окаже тесен за желаещите да влязат за първи път в клас. Причината – Пловдив се развива бурно икономически и привлича все повече нови жители. За последната година по данни от общината хората с адрес в града са се увеличили с 10 хиляди души.

Последните 5 години първокласниците се увеличават устойчиво. „За тази година имаме почти 5 процента ръст на първокласниците. И ако тази тенденция продължи, ще имаме нужда от повече места в училищата“, признава зам.-кметът Стефан Стоянов.

Снимка: bTV

Най-тежка е ситуацията в училищата, които делят обща сграда. „Налага се да сме да двусменен режим на обучение. Ние трябва да преминем към едносменен режим на обучение, съгласно закона за предучилищно и училищно образование“, обяснява директорът на Образцова математическа гимназия „Акад. К. Попов“ Веселина Карпеева.

От община Пловдив имат вече изготвен проект за строеж на нова училищна сграда, която да реши проблема на ОУ „Александър Първи“ и на хуманитарната гимназия и освен това обмислят финансиране за още една, с която да се сложи точка и на казуса с елитната математическа гимназия.