Министерство на отбраната стартира пилотен проект в Пловдив за осигуряване на жилища за военнослужещите и цивилните служители на ведомството.

На заседание на Министерският съвет е прието решение за строеж на жилища върху имот - частна държавна собственост, предоставен за управление на МО. Имотът се намира на бул. ,,Освобождение в район „Източен“ в Пловдив.

Към настоящия момент картотекираните военнослужещи, които нямат жилища, са 3109. „Бяхме си поставили като задача върху собствени имоти на Министерство на отбраната  с процедура отстъпка от право на строеж да започнем изграждането на придобиването на жилища. Днешното решение е първият пилотен проект и той се осъществява в Пловдив“, посочи министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Той добави, че се поставя фокус върху работата по пакета от мерки, свързан със социалната политика за военнослужещите и осигуряването на жилища за тях. 

Според Каракачанов стартиралата процедура ще позволи в рамките на 3 до 5 години да се реши жилищният проблем в армията без да е нужно финансиране от държавния бюджет.