Вижда се краят на петата вълна на коронавируса, обявиха експерти. Въпреки това и днес страната ни регистрира над 8000 новозаразени. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести очаква спад на броя болни до края на февруари.

На този фон обаче в петата вълна на заразата, броят на заразените медици е тревожно висок - над 20 000.

8116 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие. При направените над 40 700 теста близо 20% от пробите са положителни.

Продължава да се увеличава броят на настанените в болница. Общата заболеваемост за страната спада, показват данните на наш екип.

В предаването "Тази събота" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести коментира новия подвариант на "Омикрон".

Той е по-заразен, но няма да промени очакваната тенденция за спад на новите случаи. На това се надяват и лекари. 

От началото на пандемията д-р Станимир Добрев е на първа линия във Военната болница в Сливен. Заразил се миналата година, но след няколко дни се върнал в Инфекциозното. Така са и неговите колеги.

„Основната тежест на тази пандемия беше изнесена от медицинските сестри. Те са тези, които постоянно са при пациентите и те на практика залагат живота си. Абсолютно всички работят, включително и болни работеха някои, това е истината, защото няма персонал. Ние не може да оставим нашите пациенти, защото те са много тежки", каза инфекционистът д-р Станимир Добрев.


Над 20 000 са потвърдените случаи при медицинския персонал. Най-много - близо 7000 - са заболелите медицински сестри, следвани от лекарите.

„В началото имаше стрес и леко стъписване, след това продължиха работата си. В COVID отделенията тежестта се изнесе основно от младите лекари, специализанти и такива, които току що са завършили. Дори защитните облекла в един момент не помагат, защото човек не може 12 часа да мисли за своята защита“, обясни д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС.

Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести в България се наблюдава спад в заболеваемостта. В края на февруари очаква под 2000 нови случаи на ден.

"Около месец трябва – до към края на февруари, за да спаднат стойностите под 500 на 100 хиляди на 14-дневна база. Това означава на ден да имаме под 2000 случаи", отбеляза проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
   
Проф. Христова отново подчерта, че наличните ваксини и бустерни дози ни предпазват от тежко протичане на заболяването. От април вълната ще е изчезнала. Въпросът е какво ще се случи наесен.