Националното преброяване ще продължи по електронен път до края на септември, реши правителството.  

Въпреки че в първия ден електронното преброяване беше забавено заради хакерски атаки, в момента изглежда, че върви гладко. Над един милион души са се преброили онлайн до момента – доста по-малко от очакваното. 

Хората все още имат въпроси: дали да вписват телефонния си номер, как да преброят родителите си и куп други. Затова от НСИ отвориха център за съдействие по въпроси, свързани с преброяването, в централата си в София.

Всеки, който иска може да дойде и да потърси отговори на въпросите. С помощта на служителите може и да се преброи на място.

Снимка: btvnovinite.bg

Милчо Рангелов е решил да съчетае аналоговия начин на преброяване с електронния - служител на НСИ му помага да се преброи чрез онлайн системата. Милчо признава, че сам няма да се оправи.

В първите десет дни на електронното преброяване около 40 хил. души са потърсили съвет по телефона как да се справят с попълването на преброителната карта. „Трябва ли всеки член на домакинството да попълва отделна преброителна карта", е сред най-често задаваните въпроси. Отговорът е „не“.

Снимка: btvnovinite.bg„Това е целта на удължаването. Повече хора да се преброят електронно и да няма пряк физически контакт. Помощният център го направихме, защото много обаждания получаваме, че хората не могат да се справят или не знаят кое точно къде да запишат“, обясни Диана Янчева, зам.-председател на НСИ.

Места, на които хората могат да задават въпроси, има и в други населени места, организирани от местни читалища или общини.

Снимка: btvnovinite.bg

От НСИ очакваха около 70% от населението да се преброи електронно. Данните засега са далече от целта. Глобата за отказ от преброяване е 160 лв., но тя се налага изключително рядко. От преброяването и данните от него обаче зависят много бъдещи политики, които засягат всички.