Депутатите се връщат на работа след местните избори. Двама нови народни представители положиха клетва, а шестима ще се разделят с парламента.

Депутатите, които днес се заклеха, са Руслан Тошев и Мария Цветкова, те влизат съответно на местата на Волен Сидеров и Лиляна Павлова.

От БСП са четирима – избраните в Перник, Русе, Пещера и Разград. ГЕРБ имат избран за кмет депутат – в Асеновград.

Снимка: btvnovinite.bg

Народният представител Атанас Стоянов от ВМРО пък е новият кмет на Сандански.

„Анализираме финансовото състояние на общината, което е доста тежко. Оттам ще тръгнем, за да придобием реална представа за състоянието на нещата, защото финансите са вълшебната пръчица, с която са случват нещата”, казва новоизбраният кмет на Асеновград Христо Грудев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Структуриране на екип. Силен експертен екип. Такъв ангажимент съм поел в предизборната си кампания. Разговори с общинския съвет. В Перник общинският съвет е силно фрагментиран”, обобщава какво го очаква новоизбраният кмет на Перник Станислав Владимиров.

В първия си работен ден след изборите, парламентът стартира процедура за избор на нов шеф на Антикорупционната комисия. Народните представители изработиха правилата за избора му. Всички партии имат 14 дни срок, за да предлагат кандидати.

Приети бяха и промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, опозицията възрази срещу тях, защото по този начин се заобикалят правилата и се променят шест други закона.

Междувременно правителството освободи двама от областните управители, които са избрани за кметове и назначи нови.

Работата на Здравко Димитров в Пловдив ще поеме Дани Каназирева, която към момента е общински съветник.

Мястото на Станислав Дечев в Хасково ще заеме Стефка Стефанова – досега заместник областен управител.