Парламентът събра кворум на ръба – 123 депутати осигуриха започване на заседанието, въпреки че в залата не присъстваше председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Народните представители гласуваха поправки в Изборния кодекс.

Ниският праг на преференциалния вот беше върнат – 5% за евроизбори и 7% за национални и местни избори. В залата имаше спорове заради предложението на ДПС за агитация на майчин език. 

„Да отменим тази мракобесна забрана, която освен че дискриминира нашите европейски приятели, дискриминира и огромна част от българските граждани. Подкрепете, за да няма лоби и смешни ситуации – Йордан Цонев беше глобен, че агитира на турски език, без да знае дума на турски език”, призова Хамид Хамид от ДПС.

Предложението обаче не беше прието. В кулоарите на Народното събрание, депутатите не пожелаха да коментират съдбата на председателя на ПГ на ГЕРБ.

Днес Цветанов трябва да се прибере от Съединените щати, където е на посещение. Завръщането му се очаква заради имотния скандал, който се разрази през последните дни.

Председателят на ПГ на ГЕРБ е придобил луксозен апартамент в столичния квартал „Изток” на преференциални цени, далеч по-ниски от пазарните. Заради „Апартамент гейт” оставка подадоха правосъдния министър Цецка Цачева и двама заместник-министри.

Утре трябва да се проведе заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, на което се очаква да стане ясна съдбата на заместник-председателя на партията.