В основата на инцидента в „Пирогов” от вчера сутринта не е кислородната система във Второ вътрешно отделение, а запалима смес, чийто произход се изяснява в момента, съобщиха от полицията.

Няма пациенти във влошено състояние след вчерашния взрив и последвал пожар, в който загинаха двама болни, а десетки бяха евакуирани.

Второ вътрешно отделение се помещава в една от ниските сгради във вътрешния двор. Инцидентът възниква точно там минути преди 4 сутринта на 27 ноември. Пожарът беше потушен за по-малко от час и това предотврати много по-голяма трагедия.

Разследването е затруднено заради липсата на свидетели.

„Кислородна бутилка не е гръмнала.  Гръмнала е някаква запалима смес. Дали в резултат на непълното горене, ако е имало дюшек запален, допълнително обогатен с кислород и се е получило това, експертите категорично ще го кажат”, каза директорът на пожарната гл. комисар Николай Николов.

„Нарушения на вътрешния ред от пациенти за съжаление има. Имаме много сериозен проблем, защото ние сами разбирате че не можем да ги санкционираме”, коментира и. д. директорът на „Пирогов” проф. Николай Габровски.