Продължава разследването на тежкия инцидент в спешната болница „Пирогов”, при който през миналата нощ загинаха двама души, а десетки бяха евакуирани.

Следствието е поверено на Националната следствена служба. Според данните на този етап взривът е причинен от избухнала кислородна система в стая във Второ вътрешно отделение.

Разследва се дали инцидентът е причинен от човешка небрежност. Една от работните версии е за запалена цигара в болничната стая, защото единият загинал е бил пушач. „Дали е цигара, искра или късо съединение – няма пряк свидетел, който да ни каже каква е причината да се случи въпросното възпламеняване”, посочи комисар Стойно Цветков.

От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор коментираха, че кислородната система е била изправна, а последната ѝ проверка е от 2 октомври.

Вчера от полицията обявиха, че на този етап без преки свидетели и след подобен мощен взрив е трудно да се правят заключения за причините. Болницата функционира нормално, пациентите от засегнатата част на „Пирогов” са настанени в други отделения.

Изпълняващият длъжността директор на медицинското заведение проф. Николай Габровски заяви, че няма нито един пациент, който да е във влошено здравословно състояние след пожара. Той допълни, че вече са ясни щетите от инцидента. Направено е обследване на сградата, установено е, че тя не е опасна.

„Започват действия по укрепване на една от стената, която е била разрушена по време на взрива, има ясен план как това да се случи. Надявам се в кратки срокове тази част от отделението да бъде възстановена. В момента тя е изолирана. В момента възстановяваме нормалния ритъм на работа”, допълни проф. Габровски.