Безплатни противогрипни ваксини не достигнаха и до Габрово. Десетки пациенти над 65- годишна възраст ще останат неваксинирани заради неуредици при разпределението на препарата.

Снимка: btvnovinite.bg


В ДКЦ №1 от 12 общопрактикуващи лекари ваксини няма за трима. За двама не стигат в ДКЦ №2. Д-р Жасмина Енева е направила заявка още през лятото, през септември се е препотвърдила желанието си, днес обаче все още няма пратка с ваксни.

Указанията на НЗОК къде да входират заявките си, джипитата получават в петък. 377 са пациентите на Д-р Енева над 65-годишна възраст. Чакащите безплатна ваксина са около 50.

Забавянето предизвика недоволство и сред пациентите, защото грипният сезон вече настъпва.

Снимка: btvnovinite.bg

Сред чакащите е и 90-годишният Белчо Костадинов, който в 10 поредни години се ваксинирал за своя сметка. Тази година повярвал на обещанието, че ще получи безплатна.

„Ще ни уморят вече, какво искат – да на ликвидират. На тези години като ме хване грипа,  смятай, че съм свършил вече”, коментира възрастният мъж. Той добави, че и тази година е бил готов да си купи ваксина – но вече е късно.

Снимка: btvnovinite.bg

Противогрипна ваксина в аптечната мрежа няма от края на месец октомври

От препарата няма и в складовете. Заради обещаните безплатни бройки и там заявените количества били намалени.

Производителят на ваксините обясни за bTV, че до края на седмицата лекарствените продукти ще бъдат доставени в Габрово, както и в останалите райони, където липсват. До момента с ваксини вече разполагат над 500 селища.