Със специална празнична програма Националният военноисторически музей (НВИМ) ще посрещне своите посетители в Деня на храбростта и Празник на Българската армия – 6 май.

Традиционно НВИМ обявява вход свободен от 10 до 17 ч. за постоянната си хронологична и външната експозиция.

Гостите на музея ще имат възможност да разгледат подготвената специално за празника изложба „Орденът, превърнал се в мерило на българската храброст“. Тя е посветена на първото създадено отличие в следосвобожденската история на България – ордена „За храброст“, чийто празник става и празник на Армията.

Освен всички степени на отличието, включително най-високите, в изложбата ще бъдат представени оръжия и вещи от воинския бит, в които е вграден орденът.

Сред тях са шпагата на цар Борис III, пиката на Самарското знаме, табакери, знамена с изображение на отличието и др. Духът на празника ще бъде пресъздаден от фотографии на кавалери на ордена „За храброст“ и парадите през годините.

Атракциите с военен характер ще продължат в 12 часа с дегустация на емблематичната боб чорба. Тази година тя отново ще е приготвена от военен готвач в полеви условия.

Този път обаче посетителите на музея ще видят най-съвременната полева кухня, която притежава Българската армия. За празничното настроение на всички посетители от 14:30 до 15:30 ч. ще се погрижи Представителният духов оркестър на Сухопътни войски.