Депутатите в парламента ще обсъдят започването на преговори между България и Съединените щати за купуването на изтребители F-16.

Вчера Комисиите по отбрана и бюджет и финанси подкрепиха предложението Министерския съвет да започне разговорите. Само БСП и "Воля" гласуваха против. Очаква се това да се повтори като сценарии и в пленарната зала.

Очаква се депутатите да обсъдят и да гласуват дали да дадат мандат на правителството за преговори със САЩ за доставка на американски изтребители F-16 за българските ВВС. В проекторешението правителството иска разрешение да се отклони от заложените задължителни критерии в проекта за инвестиционен разход.

А именно – доставка на първите самолети до две години от подписването на договора, който трябва да не надхвърля стойност 1 милиард и 800 милиона лева с ДДС. Според военния министър офертата на американската страна надхвърля тази финансова рамка с до 300 милиона лева и това ще е въпрос на преговори.

Според представители на левицата обаче, разходите могат да нараснат заедно с разходите за инфраструктура, данъци и такси до 1 милиард лева върху първоначално заложената сума.