България се готви да отбележи Националния празник Трети март при строги противоепидемични мерки. Преди дни официалните тържества на връх Шипка бяха отменени заради пандемията.

Въпреки това се очаква стотици хора да посетят Паметника на свободата – със задължителна маска и социална дистанция. 143-тата годишнина от Освобождението на България ще бъде чествана и виртуално – с видео концерти и виртуални разходки из цялата страна.

Снимка: btvnovinite.bg

В навечерието на Трети март „На Шипка всичко е спокойно“, както гласи прословутата фраза на генерал Радецки в рапорта му от върха по време на Шипченската епопея. 

Въпреки че традиционният военно-църковен ритуал беше отменен, заради коронавирус пандемията, очаква се много българи да дойдат утре на Шипка, за да изкажат признателността и уважението си към героите, дали живота си за България. 

Снимка: btvnovinite.bg

Те трябва да знаят, че проходът „Шипка“ ще бъде затворен за коли в 22 ч. тази вечер, движението ще се пренасочва през „Хаинбоаз“, а Паметникът на свободата ще приема посетители от 12:30 до 18 ч. при строги мерки - задължителни маски, дистанция и до 15 човека на веднъж. Ограничен е достъпът и до самия монумент. 

Снимка: btvnovinite.bg

Част от приготовленията около монумента включват проверка на предпазната ограда около него. Тя е тук, защото от миналата година има опасност от падащи облицовъчни елементи от фасадата. Проблемите са причинени от влагата, а решението е цялостен ремонт. Такъв не е правен от 40 години. Но ще започне, през пролетта.

Освен фасадата, влагата уврежда  и вътрешността  на Паметника на Свободата. „На много места избива влага. Тече и в самия коридор към самата експозиция, там понякога когато са силни дъждовете, водата направо капе“, каза Дарина Петрова, главен уредник парк-музей „Шипка- Бузлуджа“.

Снимка: btvnovinite.bg

Вече са осигурени 200 хил. лв. и е избрана фирмата, която ще обследва Паметника на свободата и ще изготви проект.

И тази година bTV ще направим зрителите си съпричастни с всичко, което се случва на връх Шипка. Очаквайте включванията ни от 6 ч. сутринта, през цели празничен ден.