От днес са в сила нови правила за влизане в България. При всички положения се изисква зелен сертификат. Хората без документ за тест, преболедуване или ваксина се поставят под 10-дневна карантина. Тя не може да бъде отменена за пътуващите от държави в червената зона.

За влизащите от тези в зелена и оранжева – освобождаването от карантина става само с отрицателен тест след третия ден от влизането у нас.

Държавите по зони можете да видите на сайта на здравното министерство.  Според ведомството тези мерки, включително и с ограничаването на влизането от най-рисковите държави, са по-стриктни от досегашните. Лекари обаче не са убедени. 

Снимка: btvnovinite.bg

Катя Златкова, която живее в Германия, е планирала да се прибере у дома за Коледа. Тъй като е ваксинирана - няма притеснения дали ще бъде поставена под карантина.

От днес за хора като нея, както и за преболедувалите, не се изисква допълнителен тест. Казва, че дори и да има такова изискване, за нея не би било пречка. „Предпочитам да с спазват мерките, в България ще избягвам големи събирания, защото мисля, че там не се спазват мерките“, добави жената.

И докато Катя приема новите правила, те са отказали много наши сънародници да се приберат. Според лекари граничният контрол не е достатъчно стриктен, особено под сянката на все още непознатия „Омикрон“.

„Да се пускат хора само с един тест, който в първите дни може да бъде негативен, но пациентът да е безсимптомен носител, е нередно и неефикасно. В държавите с малко случаи на COVID товa не се случва. Държавите, които имат малко случаи, имат много строг граничен контрол”, коментира д-р Александър Атанасов.

Според здравния министър Стойчо Кацаров обаче, контролът дори се е затегнал: „За всички страни от Южна Африка е забранено влизането. Ще има в Европа, ще има и в България, разпространението на такъв тип инфекции е трудно да бъде ограничено“.

Единственият вариант, при който пристигащите от червена зона се поставят под карантина е, ако не предоставят никакъв европейски сертификат.

При предишната заповед, регламентираща влизането от червени зони у нас, за имунизираните и преболедувалите се изискваше отрицателно изследване. А влизащите само с тест се поставяха под карантина.