Дни преди Никулден от Агенцията по храните тръгнаха на проверки. Заради студа по-малките язовири замръзнаха, а силният вятър в морето прогони рибата навътре. Въпреки това прясна риба в магазините има в изобилие. Само паламудът е замразен – от Турция, а от Гърция има внос на лаврак и ципура.
Търговците заявиха, че най-много се купува чернокоп, сафрид и барбун. От днес започват да се зарежда и шаран. Те обещават цената му няма да скочи повече от 6 лв. за килограм, колкото е сега.
Рибарите казаха, че не могат да начупят целия лед, за да уловят рибата. Преди водата да замръзне в язовир край Бургас, те са успели да изкарат едва около тон шаран. Споделят, че други години са улавяли по 5-6 тона.
Макар и под лед, рибата е проверена. От регионалната инспекция по безопасност на храните съобщиха, че се взимат проби от шарановите стопанства, а транспортирането трябва да се извършва само с лицензирани автомобили.
В Поморие рибарите хващат само кефал. Големите кораби влизат километри в морето за чернокоп и сафрид.
В празничните проверки за риба ще се включат и инспекторите от Агенцията по аквакултури, както и данъчните.