До Коледата остават точно 20 дни, но преди това ще празнуваме Никулден. Празникът на св. Николай Чудотворец се пада този понеделник и по традиция на него се яде риба.

Рибари от Бургаско обаче споделиха, че тази година уловът не е бил, какъвто са очаквали.

Снимка: bTV

Очаквахме големи улови, но тази година, но Свети Никола не даде това, което очаквахме, казва рибар.

В късния следобед риболовните кораби се прибират в пристанището в Созопол, за последно преди Никулден и преди времето да се влоши.   

"Чернокоп и сафрид малко. Малко, не е кой знае какво, както го казват хората, че морето ври от риба. Ври от медузи!", каза Ангел Мавров – рибар.
 

Снимка: bTV

На пазара в Бургас български е само шаранът, чернокопът и сафридът. Останалата риба е внос. Но търговците се кълнат, че продукцията е прясна. 

И обещават цената на рибата за празника да не скача.
  
"7 лв. ще го продавам шарана, има колеги, които продават и на 6. По принцип са нормални цените, всеки може да си позволи по едно шаранче за празника да посрещне добре", обяснява продавачът Росен Тодоров.

Снимка: bTV

От агенцията по рибарство отчитат, че консумацията на риба у нас се е увеличила.

"Последните две години има леко покачване в самото потребление, спрямо 2017-2016 г. с около килограм-килограм и малко, което не е малко количество за нашата малка държава. Българската риба не е за подценяване. Тя е по-вкусна от всяка друга", каза Галин Николов - изп. директор, ИАРА.