Десетки жители на столичния квартал „Младост 1” излязоха на протест срещу застрояването на междублоковите пространства.

Причината е подготвян строеж зад блок 3. Хората са притеснени, че ако имотът бъде заграден, достъпът до градинката няма да бъде възможен. Опасяват се и от евентуално изсичане на дървета, храсти.

Според тях градинката е последното незастроено място в района.

Недоволните са категорични, че кварталът е презастроен, и искат да защитят зелените междублокови пространства.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз съм тук от самото раждане и има само градинка с дървета, които са садени от мои съкварталци, има алеи за кучета и хора, там сме играли като деца.Това е мой дом, независимо че не съм юридически собственик”, категорична беше Даниела Симеонова от протестиращите. 

Собствениците на терена обясниха, че ще бъде построена сграда само на два етажа и едно скосение и градинката няма да бъде засегната. Те допълниха, че то е частна собственост повече от 10 години. Съгласни са и на обезщетение. Ако то не се случи, строеж ще има.

Подробните устройствени планове трябва да се преразгледат, каза кметът на район „Младост” Десислава Иванчева, която обяви, че напълно подкрепя протеста. „Ние сме като тетрис – където има дупка, веднага излиза сграда”, допълни тя.

„На малка зелена площ ще изникне постройка, дали ще е 4 или 5 етажа, няма значение, въпросът е, че това презастрояване касае чистотата и качествотото на живота”, подчерта Иванчева. 

Предстои районната управа да търси съдействие за решение на казуса от столичния кмет Йорданка Фандъкова.

По думите на районния кмет мястото до обръщалото на 76 също е продадено и ще бъде пак блок. „Това е просто абсурдно”, коментира Иванчева.