От днес се разрешава провеждането на присъствени учебни занятия за всички ученици от 5. до 12. клас в паралелките, които са единствени в съответния клас на училището.

Това нарежда в своя заповед министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. 

Днес се връщат 29 ученици и всички са налице, обясни директорът на математическата гимназия в Ботевград.

„Направили сме график за връщането на 7. и 8. клас, като и за 12. Учениците от 7. и 12. клас учат втора смяна на втория етаж, а 8. клас са първа смяна и учат на първия етаж. В момента в 5. клас са сами на етажа, няма никакво струпване на деца“, увери тя. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според учителите малките деца трябва да бъдат в училище. Самите деца също предпочитат да бъдат в клас. 

Снимка: btvnovinite.bg

В основното училище „Св. св. Кирил и Методий“ във великотърновското село Раданово учебните занятия започват в 8 ч. През един от входовете минават учениците от началния курс. Дежурен учител по посрещането им е учителката Ваня Кирова.

Тя обясни, че няма струпване на деца.

„5., 6. и 7. клас влизат през един вход в училище, а 2. и 4. клас – през главния вход, а 1. и 3. клас  – през друг вход. Връщането на децата в клас ще облекчи работата", казва учителката. 

Общо 113 ученици учат в това училище. Майката на третокласник и петокласник споделя, че децата й са се зарадвали, че се връщат в училище.

Снимка: btvnovinite.bg

Занятията трябва да се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки и в съответствие с изготвените от Министерство на образованието и на здравеопазването правила, пише в заповедта. 

За промяната съобщи премиерът Бойко Борисов, който обясни, че в по-малките населени места няма нужда учениците да се въртят на седмици, както е в по-големите градове и училища.