Нелегален износ на 49 късоцевни огнестрелни оръжия, предназначени за доставка в Германия, са били установени и иззети при съвместна операция на ОДМВР-Кърджали, ТД „Национална сигурност“ - Кърджали и ГДБОП.

Снимка: btvnovinite.bg

Акцията е започнала на 11 март с претърсване в гараж в Кърджали, където криминалисти от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ от Областната дирекция открили 3 кашона, в които маскирани с кухненска посуда били опаковани 49 идентични пистолета с еднакъв номер, с пълнители без боеприпаси и с изписан надпис на затворния блок TAURUS.

В хода на процесуално-следствените действия било установено, че пратката била подготвена за доставка от Кърджали в Берлин, където да бъде осъществена телефонна връзка с мъж и да му бъдат предадени кашоните.

По първоначални данни пътуването за Германия било планирано в близките дни. В хода на издирвателните действия полицейски служители задържали в РУ-Кърджали тази сутрин 52-годишен жител на община Кърджали и 27-годишният му син като съпричастни към подготовката и организирането на нелегалната доставка в чужбина.

Снимка: btvnovinite.bg

Установени са били и два микробуса, с които било предвидено да се извърши транспортирането на пратката до Германия. В ОДМВР-Кърджали по случая е образувано досъдебно производство по чл.339, ал.1 от Наказателния кодекс за незаконно придобиване и държане на огнестрелни оръжия.

Изяснява се по какъв начин са придобити пистолетите. Продължават действията по претърсване и на други адреси в област Кърджали.