С пълен военен церемониал и почести в Ямбол изпратиха загиналия пилот майор Георги Анастасов. 38-годишният летец, който загина след инцидент с военен вертолет "Пантер" по време на учение в Черно море, бе повишен посмъртно в майор.

Поклонението събра стотици колеги, близки и приятели.

Присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, висши офицери и военнослужещи.

Министърът каза, че причините за инцидента тепърва ще се изясняват, но изключва техническа неизправност или човешка грешка.

Проверката ще приключи до месец.

"На българските военни, които продължават да служат в редовете на българската армия въпреки тежките условия и недоимъка, мога само да изразя моите уважения и преклонение. Защото от това, което наблюдавам като министър при няколко международни учения, мога да кажа, че въпреки всичко българските военни са много по-добре подготвени от нашите партньори", каза Каракачанов.

"В последните си минути той остана верен на веруюто "първо другите". С маневрата,която направи със съприкосновението с кораба, бяха спасени живота на 130 души, които бяха на кораба и ако вертолетът беше паднал върху самия кораб, трагедията щеше да бъде огромна”, коментира контраадмирал Митко Петев, командир на ВМС.

Инцидентът с хеликоптера стана на 9 юни по време на учение в Черно море. В последния си полет в края на учението командирът майор Георги Анастасов прелита ниско над фрегатата Дръзки, като чупи предната й мачта. Хеликоптерът губи устойчивост, а пилотът опитва да го приводни близо до кораба.

Единствен Георги Анастасов остава в машината при приводняването й.

Действията на загиналия пилот са спасили живота на двамата му колеги от екипажа, обявиха от командването на ВМС. Реакцията на летеца и незабавната спасителна акция са предотвратили по-тежка морска трагедия.

Загиналият капитан Анастасов посмъртно беше повишен в звание майор. Старши лейтенант Бахчеванов – водолазът, благодарение на който са извадени другите двама членове на екипажа, също ще бъде награден.

Здравословното състояние на втория пилот и бордовия механик се подобрява, съобщиха от Военноморската болница във Варна.

Резултатите от разследването трябва да бъдат обявени до месец.