Шест села в Искърското дефиле се вдигнаха на протест заради постоянно спиране на тока. Хората заплашват с гражданско неподчинение, ако от ЧЕЗ не вземат спешни мерки.

Според жителите токът прекъсва по няколко пъти на ден без предупреждение от един месец насам. Въпреки многобройните сигнали, които подавали до институциите, резултат няма.  

Сред най-сериозно пострадалите е зеленчукова оранжерия в село Зверино. Заради токовите удари е изгорял главният компютър, а щетите са на стойност 50 хил. евро.

Според кметовете на засегнати от проблема села няма никаква поддръжка от ЧЕЗ.

Електроразпределителното дружество пък обяви, че е планирало подмяна на изолацията на електропровода, който захранва селата, както и модернизиране на възловата станция.

От ЧЕЗ обещаха още, че до октомври ще инвестират 200 хил. лв. за модернизиране на мрежата си, а ремонтите вече са започнали.

Недоволните абонати обаче се заканиха, че ако обещанията не бъдат изпълнени, ще блокират пътищата.

От КЕВР назначиха незабавна проверка на проблема. Работна група от експерти на КЕВР ще проверява на място и по документи  качеството на доставяната електрическа енергия от „ЧЕЗ Разпределение“ АД и дали има допуснати нарушения на условията на издадената на дружеството лицензия за дейността „разпределение на електрическа енергия“.