В хасковското село Криво поле ще евтанизират над 39 000 кокошки-носачки в два птицевъдни обекта, където БАБХ потвърди, че има огнище на птичи грип. Това съобщи за БТА областният управител на Хасково инж. Минко Ангелов след спешно заседание на Областната епизоотична комисия.

Според ветеринаря от местния клон на БАБХ Стойчо Курдов 1200 птици вече са починали.

Вече има одобрена площадка за загробването на пернатите, за която повечето от процедурите по разрешения от различни инстанции са преминали. Тя е край хасковското село Жълти бряг, уточни Ангелов. Той добави, че това е рецидив във фермата, като предишният случай с Инфлуенца А е бил през април тази година.

Определена е 3-километрова предпазна зона, в която попадат три села от община Хасково, и 10-километрова наблюдавана зона с девет села от община Хасково, две села от община Харманли и осем села от община Стамболово.

В процедурата по унищожаването вероятно ще бъдат включени и мобилни инсинератори, добави още Ангелов. По негови думи започва и проследяването на партидите яйца, които са напуснали стопанството към търговската мрежа, въпреки че по уверенията на БАБХ консумацията на продукти от заразени пернати не представлява заплаха за човешкото здраве.