Въпреки че активният туристически сезон в Гърция все още не е започнал, преминаването през границата се оказва предизвикателство. Налага се да се чака, тъй като гръцките гранични власти тестват за коронавирус почти всеки преминаващ.

Причината – зачестилите в последните дни случаи на фалшифициране на лабораторни резултати. Заради подобни опити дори са били арестувани четирима души.

Екип на bTV реши да се отправи на път, за да види какви са условията за решилите да изкарат празниците в съседство.

Подготовката за път започва два дни по-рано – правим си тестове за COVID-19 и попълваме формуляри с избраната дестинация. Тръгваме към границата – през ГКПП „Кулата“.

Въпреки направения тест за наличие на антитела, се оказва, че на границата той не важи. Затова се подреждаме на опашката с негативните PCR тестове и QR кодовете.

Колите на пункта са малко, но се чака дълго. Получаваме и бонус – още веднъж ни тестват, този път гръцките здравни власти.

Веднъж преминали границата, вече трябва да спазваме ограниченията – с маски и вечерен час.

Маските са задължителни дори на плажа.

Заведенията се подготвят за посрещане на туристи след 3 май

„Коронавирусът може да бъде навсякъде, дори и сега между нас, докато си говорим. Но ние ще спазваме всички указания на министерството, ще носим маски, ръкавици, ще дезинфекцираме редовно, а служителите си правят всяка седмица по два теста за COVID-19“, обяснява Ставро Кайтаджи.

В момента разрешение за работа имат само къщите за гости.