33 хиляди души умират годишно заради прекомерното или неправилно използване на антибиотици в Европа.

Анна редовно прибягва до употреба на антибиотици, без да се е консултирала с лекар преди това. Оказва се обаче, че самолечението и е неуспешно. И седмица по-късно вече е на преглед при личния си лекар, където се установява, че нужда от антибиотик няма. 

Доктор Гергана Николова разказва, че при нея ежедневно идват пациенти, пробвали антибиотично лечение сами, а  последствията  от неправилното използване на лекарствата са налице.

„Пускам антибиограма на един мой пациент по повод заболяване и се оказа, че от 14 приложени антибиотика, той е резистентен към 12. И може да изпозлваме само 2”, обясняна лекарката.    

Близо 700 хиляди души умират годишно в целия свят от неправилно или прекомерно използване на антибиотици.  

Снимка: btvnovinite.bg

След 30 години може да имаме милиони смъртни случаи,  като се очаква да са повече от тези, причинени от рак, смята Скендер Сила от СЗО. Причината – организмът привиква с антибиотиците. Затова специалистите съветват  да ги използваме само в краен случай. 

Освен алтернативни мерки за лечение, според  д-р Гергана Николова  трябва да се налага и по-строг контрол върху изписването и използването на антибиотици.