В Министерството на енергетиката се обсъждат по-строи мерки срещу кражбите на ток. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV енергийният министър Теменужка Петкова.

Обсъжда се при промените в Закона за енергетиката да заложим много по-рестриктивни мерки, подчерта министърът.

„Във фактурата на всеки един от нас няма да видите графа или ред, който да отразява крадена електрическа енергия. Моделът така е структуриран, че тези разходи на практика би трябвало и се поемат от електроразпределителните предприятия. Но като цяло остава в обществото чувство на несправедливост по отношение на това, че някой краде електрическа енергия за сметка на всички останали, които са добросъвестни платци”, изтъкна тя.

Петкова призова всички граждани, които имат подозрения, че някой се опитва да краде ток, да сезират веднага компетентните органи и съответното ЕРП.

Тя даде пример с останалите страни в ЕС, където има много строги механизми за подобен род деяния. „Срокът, за който се заплаща електрическата енергия на много по-висока цена, се начислява не за 3 месеца, а за 1 г. Върху една такава мярка в момента водим дебати и в министерството, и с колегите от КЕВР”, обясни Петкова.

От понеделник, 18 септември, Министерството на енергетиката започва проверки в трите електроразпределителни предприятия и в Електроенергийния системен оператор във връзка с готовността за есенно-зимния сезон, съобщи още министърът. Такива проверки се правят за трета поредна година.

Новата мярка от средата на октомври ще е да проверим всички енергийни предприятия, които имат ангажимент да осигурят студения резерв за българската електроенергийна система, отбеляза още тя.

„На практика увеличението на крайната цена на природния газ в резултат на увеличението на таксата за пренос и достъп ще бъде от 0,37% до максимум 3%”, увери Петкова в разговора в студиото на bTV.

„Булгаргаз” поиска намаление на цената на природния газ със 7,29% и като цяло ще има намаление на цената на природния газ с близо 4%, допълни тя.

До края на есента очакваме платените реактори за АЕЦ „Белене” да пристигнат у нас.

В момента експерти от НЕК са в Русия, от понеделник започва финална проверка на оборудването. То ще бъде складирано на площадката на АЕЦ „Белене”, каза Теменужка Петкова.

„Това, което ние смятаме, че трябва да бъде предприето като действия от страна на държавата, е да се обособят пасивите и активите за „Белене” и да бъде проведена процедура по приватизация, която да гарантира защита на националния ни интерес”, изтъкна енергийният министър.

Тя допълни, че един от сценариите, които се разработват, е ако процедурата по приватизация не приключи успешно, единият от реакторите да бъде построен като седми блок на АЕЦ „Козлодуй”.