Спешна среща се провежда в Дупница по проблема с безпризорните коне. Собствениците на животни ги пускат по улиците и те нанасят щети. Около всеки блок в квартал “Бистрица” има коне. По думите на хората те пречат и затрудняват движението. 

Кметът събра собственици на коне и представители на контролните органи. Най-голям е проблемът с конете на ромите, които не им слагат чипове, и дори животните да бъдат хванати, трудно се установява кой е собственикът им.

Заради задълбочаващия се проблем бяха взети спешни мерки. Обучени мъже с ласо ще хващат безпризорните коне и ще ги задържат в пригодено за целта помещение.

„При констатиране дали те имат микрочип съответно ще бъде извикван стопанинът да си получи съответното административно наказание”, поясни д-р Георги Тимчев от ОДБХ- Кюстендил.

„Нека да се знае, че ако някой от животновъдите проявява агресия към служителите на общината, отправя закани, това е престъпление спрямо длъжностно лице, ще се образуват дела”, посочи Борислав Динев от Районното полицейско управление в Дупница.

Зам.-кметът на Дупница Крум Милев заяви, че глобите първоначално са от 100 до 400 лева. При последващо хващане на кон на същия собственик стават двойни.

Ще се пристъпва и към евтаназия на животни, чиито собственици не бъдат открити.