В Деня на народните будители любими български артисти разказват в снимки кои са техните будители. Фотоизложбата беше открита пред Народния театър "Иван Вазов" в София. Сред обичаните артисти са Лили Иванова, Райна Кабаиванска, Теодор Ушев, Георги Господинов, Васко Василев, Цветана Манева и още много други. Чрез изложбата те благодарят на хората, събудили у тях любовта към културата и изкуството.

Празникът започна с тържествена церемония по издигане на националното знаме президентът прие почетния строй на гвардейците. А в словото по повод Деня на народните будители призова:

Румен Радев 12: "Нека не чакаме някой друг да ни буди, а да бъдем будни! Да не се поддаваме на хипнозата на лъжата и на манипулациите. Днес всичко е в ръцете на нашия събуден народ!“, заяви Радев.

С почетния знак на президента бяха наградени изтъкнати учени. Сред тях е академик Атанасов за приноса си в областта на изкуствения интелект, медицината и биологията.

„За себе си мога да кажа, че превърнах науката в хоби и поне това което се занимавам да ми е интересно. Положението в академията е много тежко, не можем да привлечем силни млади учени, те отиват във фирми, защото получават 4-5 пъти по- високи заплати", споделя акад. Атанасов.

В Министерството на отбраната отличия получиха не само културни дейци, но и институции като Националната музикална академия и  Националното училище за танцово изкуство. За безспорни заслуги бяха наградени писателят и поет Калин Донков, както и музикантите от група ФСБ.

А с фотоизложбата "Моите будители" любими артисти разкриха кои са хората, събудили любовта им към изкуството. Артисти споделиха, че търсят будителя в себе си.

"Най-добрите будители можем да бъдем ние самите за себе си, да извървим пътя към себе си, да се опознаем по-добре", казва актрисата Бойка Велкова.

Проектът задава въпроса "Кои са твоите будители?", като провокира повече хора да споделят думи на признателност или да открият нов съвременен будител.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!