Столицата ни тази сутрин е в червения сектор по замърсяване на въздуха. Всички станции в столицата отчитаха превишаване на нормата. Най-голямо е замърсяването в кв. "Хиподрума", където измервателните уреди са отчели почти тройно превишение.

При допустими 50 микрограма на кубичен метър през последното денонощие, стойностите са стигнали до 120. Така столицата се нарежда на 13-о място в света по мръсен въздух днес.

Очаква се въздухът да бъде мръсен и през следващите няколко дни, затова от Столичната община призовава гражданите да не използват личните си коли, а градския транспорт днес. От кметството апелират също хората използващи твърдо гориво за битово отопление, за преминаване, при възможност, към алтернативно отопление.

Снимка: БГНЕС

Първото място по мръсен въздух се държи днес от град Лахор в Пакистан. Второ и трето място са за градовете в Индия – Делхи и Мумбай. 

Столицата на Хърватия – Загреб, тази сутрин е на четвърто място в света по замърсяване на въздуха. Друга балканска столица, тази на Босна и Херцеговина – Сараево, пък е на седмо място. 

Снимка: БГНЕС

Най-чист е въздухът тази сутрин в австралийската столица Канбера, непосредствено след нея се нареждат нашите съседи в Скопие, Северна Македония. На трето място по чист въздух е Нагоя в Япония.