Двама митрополити – Анфилохий – на Адрианопол и Киприан – на Стара Загора, служат на днешния празник на български и гръцки език в българската църква „Св. великомъченик Георги“ в Одрин.

За пръв път в храма пее и хорът на храм-паметника „Св. Александър Невски“.

Да се пее на български в одринската църква е голям пробив за българската дипломация, тъй като до момента, за последните 13 години, откакто храмът е възстановен, в нея се пее само на гръцки. Това предизвикваше напрежение сред тракийските българи, които освиркваха гръцките свещеници.

Всички православни църкви в Турция са под шапката на Вселенския патриарх Вартоломей. За да служи високопоставен български свещеник в Одрин, е необходимо и изрично разрешение на патриарха. Затова вчера владиката на Стара Загора отиде в Истанбул за лична среща с него.

Снимка: bTV

За последната година българската държава е инвестирала на 50 хил. лв. в поддръжката на храма.

Гергьовден е най големия празник за тракийските дружества, от цяла България пристигат автобуси специално за днешния ден.

Българската църква в Одрин е спасена от отец Филип Чакърък. Сега в църквата служи Неговия син – Александър, а внукът му – Георги, който в момента учи в пловдивската семинария, ще поеме грижата след него.

На днешния най-голям християнски празник в Турция специално в българската църква ще влезе и кметът на Одрин Реджеп Гюркан.

И в другата българска църква в града – „Св. св. Константин и Елена“, ще се служи за първи път. Вселенският патриарх Вартоломей разреши службата след тежки преговори с тракийските дружества. Беше я забранил заради паметника на Антим I в двора й, когото гърците смятат за разколник.

Вижте повече във видеото:

Гергьовден в Одрин празнуват и турските цигани, за тях това е най-големият празник (Хидрелез). Те танцуват по улиците и прескачат огньове цяла нощ.

Вижте във видеото: