На 6 декември православната църква почита Свети Николай Чудотворец, който пази семейството, банкерите, моряците, рибарите и Бургас.

Тържествата в града започнаха със Света литургия в храм "Свети Свети Кирил и Методий".

На моста в Бургас бургаското духовенство отслужва заупокойна молитва, с която се почита паметта на загиналите рибари и моряци. От моста ритуално се хвърлят венци и цветя.

Обикновено на това място идва шествие, но тази година заради епидемията всички събития се предават онлайн в социалните мрежи, за да няма струпване на хора.

Празникът е съпричастен с медиците, които се борят к коронавируса. Рибата и РИБНИЯТ курбан, близо 3 хиляди порции, които преди се раздаваха на граждани безплатно, сега ще отидат в болниците за пациентите и лекарите.

Заради епидемията всички събития се провеждат онлайн. Традиционната снимка на имениците, която се прави на площада, сега е колаж. Получени са снимките на 87 бургазлии с имен ден на 6 декември.

Композиторът Стефан Диомов е на покрива общината. Там записват изпълнения за празничния концерт, който ще се излъчи също онлайн.

Ще зазвучат и корабни сирени, и ще може да се гледа в мрежата кратка демонстрация на водни оръдия. А всеки бургазлия е приготвил курбан от риба за да омилостиви водната стихия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!