Продължават проверките за фиктивни нощувки в почивните бази на "Ученически отдих и спорт" АД .  Разследващият журналист на bTV Марин Николов успя да разговаря с доскорошните шефове на дружеството, които МОН обвини за над 290 000 недоказани нощувки на ученици.

След покана за интервю към освободения от поста директор на „Ученически отдих и спорт“ АД Емануил Райчев, той ни свърза със заместника си Пламен Манолов. Манолов твърди, че няма нарушения по договора с министерството, а само резервации, отменени за в бъдеще заради COVID кризата.

„Част от тези резервации ги отменихме и сме върнали пари от по 200 - 300 лв. капаро, което е давано и е изтеглено, а друга част сме прехвърлили за бъдещ период“, обясни той.

Служебният министър на образованието и науката не приема обяснението.

„Не са представени документи - няма резервационни писма, няма писма за изтегляне на резервациите. Ние такива не сме получили“, заяви акад. Николай Денков.

Търсим и бившия образователен министър Красимир Вълчев, по чието време са направени част от спорните резервации.

„Ако някой от тези хора е нарушил правилата, да си получи заслуженото. Аз адвокат на никого няма да бъда“, каза той.

Според тригодишния договор на "Ученически отдих и спорт" АД с просветното министерство децата си плащат по 18 лева на нощувка с храна на пълен пансион. Останалото се доплаща от държавата – по 30,46 лв. на нощувка. На база проверки през лятото от просветното министерство твърдят, че ".

Къде са 8 млн. лв. от спорни настанявания в почивните бази на "Ученически отдих" и къде са децата гледайте тази вечер в bTV Репортерите.