100 години по-късно – bTV с разкрития за последните месеци от живота на Иван Вазов. Бургас  е последният град, който творецът посещава преди да премине във вечността, отсядайки в най-известния хотел там. 

Председателят на „Лятна академия на изкуствата“ Петя Великова разказва, че писателят идва инкогнито с неговата сестра, но в архивите на Бургас пише, че след като аптекарят Зурков вижда в книгата за гости, че е дошъл Иван Вазов, вестникар, много се е зачудил кой е този вестникар и се казва Иван Вазов.Така на 8 юни 1921 г. Вазов бива разкрит. Бургазлийката Петя Великова наскоро открива документи за случката и за връзката с предците – едни от първите заселили се в града в края на ѝ XIX век.

„Това е било наистина голямо събитие, народно събитие, жителите на Бургас са се почувствали поласкани. Дълго време хората са аплодирали под прозорците на хотела, той е излязъл. Хотел „Континентал“ се е намирал буквално на сто метра от нашата къща, където те са живели. 1921 г. вече моите прабаба и прадядо Анжелик Посторино и Георги Попламатас са съпруг и съпруга, и моята баба е била на 9 г.“, обясни Великова.

Пра-пра вуйчото на Петя Великова Жан Посторино идва в Бургас през 1880 г и също като Вазов става преводач от езика на любовта и секретар на френския консул в града.

Гледайте филма на Теодора Енчева „Гражданинът Вазов“ тази вечер, веднага след централната емисия новини.