Около 3000 нови думи са навлезли в българския език за последните 20 години. Някои попадат в него чрез развиващите се технологии, а други се налагат като мода. В Института по български език към БАН подробно изучават всяка нова дума и промяна в езика ни.

"Думата „съпорт“ вместо „подкрепа“ - какво дава тази дума на българският език? Думата „провайдър“ вместо „доставчик“, „снабдител“. Думата „ивент“ вместо „събитие“. Много хора употребяват тези думи не защото те казват повече, не защото са по-точни и по-ясни и смислени от българските, а точно заради тази криво разбрана мода, от едно снобско маниерничене", заяви гл. асистент д-р Кристияна Симеонова от Института по български език към БАН.

Модерно е обаче и да се пише правилно. Около 40 000 посещения на ден отчита сайтът с търсачка за правопис "Как се пише?". Въпросът за пълния и краткия член вече не е най-задаваният.

"Мога да ви кажа коя е най-често отваряната и четена публикация в сайта. Това е как се пише не знам, слято или разделно. Уви, много често срещана грешка, доста хора пишат не знам слято, а не разделно, както е правилно", обясни Павлина Върбанова, създател на „Как се пише?“.

Снимка: bTV

Филолозите казват, че езикът се променя всяка минута.

„Българският език не е само езика на Вазов, Каравелов и Ботев. Българският език е този, с който ние си служим всеки ден., заяви доц. д-р Надежда Сталянова от Катедрата по български език на СУ "Св. Климент Охридски".

Гледайте документалния филм на Денислав Борисов "Как се променя езикът?" тази вечер в bTV Репортерите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!