Къде се губят 331 хиляди лева, събрани от фондацията към Международния женски клуб на последния Коледен базар у нас?

Защо част от даренията са върнати, а прокуратурата е започнала разследване за ситуацията?

В „bTV Репортерите“ тази вечер Канна Рачева търси отговорите на тези въпроси.

В писмо до bTV Негово Превъзходителство Ахмед Ал Абдул уточни, че дарената от посолството сума е върната от фондацията на 3 април миналата година. След това представителството на Палестина я е превело на Българския червен кръст за борба с COVID-19.

„Това, което се вижда още от сайта на фондацията е, че не само дарителите са били разтревожени за това как се ползват парите им, ами членове, които питат какво става, защо не се ползват парите, защо президентът на фондацията не дава отчет как се харчат парите на фондацията, на което още по-любопитен е отговорът, в който тя пише: „Имайте предвид, че всичко, което пишете тук, отива в съда, аз събирам доказателства за съда, това не е официална „Фейсбук“ страница. Но тя е „Фейсбук“ страница – да, линкът към тази „Фейсбук“ страница е на сайта на фондацията“, разказва Лора Георгиева, адвокат, юридически съветник.

„Нашата посланичка ме пита първо „какво, защо“ и каза дали е разумно ние да поискаме тези пари и аз ѝ казах, че аз лично не мога да вземам решения за нея, но аз я съветвам да не прави това, защото според мен не е законно. Защото аз подписвам този договор, че всички пари, които печелим на този базар, ние ще дарим директно на Женския клуб или по-скоро на фондацията и фондацията после разпределя на различни проекти кой колко пари ще взема. Тези пари нито са мои лични, нито са на посолството и също реално не са на Женския клуб или на президента“, коментира Елизабет Костадинова Хуберт, член на Международния женски клуб, Австрия.

Освен Австрия, посолствата на Великобритания и САЩ също казаха, че няма да си потърсят парите обратно, но реално не знаят къде са тези суми в момента.