Ожесточена лидерска битка се задава в БСП. На конгрес в неделя социалистите трябва да решат кой и как ще управлява левицата през следващите месеци.

До лидерската криза в БСП се стигна след загубата на евроизборите, когато Корнелия Нинова се оттегли… за да се кандидатира отново.

Конгресът в неделя трябва да реши дали да избере председател до февруари, когато чрез пряк вот за новия лидер да гласува цялата партия или един от заместниците на Нинова да я замества временно, докато се избистри процедурата.

Вътрешната опозиция вече се кани да атакува. „Имаме подадена оставка от председателя. Ако има избор за довършване на мандата, аз ще поискам доверието на делегатите”, призна едно от лицата на левицата в предишния парламент – Красимир Янков.

Освен Янков, който официално е кандидат, за мястото се стяга и Валери Жаблянов. Той е фаворитът на вътрешната опозиция.  До миналата година той беше заместник-председател на Народното събрание, но беше отстранен от поста.

Още няколко имена за евентуален лидер се спрягат в червените редици. Сред тях - Костадин Паскалев и Дора Янкова. „Има много спорове и разделителни линии. който и да стане лидер, ще му е много трудно”, отбеляза тя.

Кой ще оглави БСП и за колко време ще стане ясно в неделя вечерта.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!