Малко са конгресите на БСП, които въпреки многото сценаристи и сценариите, имта непредсказуем край, като разказ на Агата Кристи. Това коментира в ефира на bTV Radio лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов.

По думите му смяна на лидера сега няма да помогне на партията да спечели местните избори през есента.

В неделя БСП ще проведе извънреден конгрес, на който ще се реши кой да бъде начело на партията. Висшият партиен форум бе свикан след загубата на БСП на европейските избори, заради която Корнелия Нинова подаде оставка, но направи заявка, че иска да се яви на избори на председател на партията, в която да участват всички близо 100 хиляди членове.

„Партията има нужда от три неща – вътрешна консолидация, консолидация на лявото пространство и консолидация на онази част от цялото пространство, която иска променя”, коментира лидерът на БСП-София. Според Паргов решението сега е в ръцете на Нинова, която с решенето си да подаде оставка е отворила Кутията на Пандора.

„Никой не смята за необходимо в момента да се провеждат преки избори”, смята социалистът. По думите му същото е казал и на Нинова и тя го е разбрала. „Топката е в нейното поле, а конгресът е в ролята на арбитър, който да вземе решение как да се продължи оттук нататък”, допълни той.

В София настроението е тревожно, посочи Паргов. По думите му столичните социалисти са си поставили основна цел работа за спечелване на местните избори.